از نگاه فقه اسلامی انسان مى تواند زکات (صدقه) را در هشت مورد مصرف کند:
اوّل: فقیر (کسى که مخارج سال خود و عیالاتش را ندارد و آن کسى که صنعت یا ملک یا سرمایه اى دارد که می تواند مخارج سال خود را بگذراند فقیر نیست).
دوم: مسکین (کسى که از فقیر گذران زندگی اش سختتر است).
سوم: کسى که از طرف امام (ع) یا نایب امام مأمور است که زکات را جمع و نگهدارى نماید و به حساب آن رسیدگى کند و آن را به امام (ع) یا نایب امام یا فقرا برساند.
چهارم: کافرهایى که اگر زکات به آنان بدهد به دین اسلام مایل می شوند، یا در جنگ به مسلمانان کمک می کنند.
پنجم: جهت خریدارى بنده ها و آزاد کردن آنان.
ششم: بدهکارى که نمی تواند قرض خود را بدهد.
هفتم: سبیل اللَّه؛ یعنى کارى که مانند ساختن مسجد که منفعت عمومى دینى دارد، یا مثل ساختن پل و اصلاح راه که نفعش به عموم مسلمانان می رسد و آن چه براى اسلام نفع داشته باشد به هر نحو که باشد.
هشتم: ابن السبیل؛ یعنى مسافرى که در سفر درمانده شده است[1].
باید توجه داشت که دادن صدقات مستحبی به سیّد اشکال ندارد، اما صدقات واجب مثل زکات اگر شخص زکات دهنده غیر سیّد باشد نمی تواند زکات واجب را به سید بدهد مگر این که خمس و سایر وجوهات، کفایت مخارج آن سید را نکند و از گرفتن زکات ناچار باشد بله اگر شخص زکات دهنده سید باشد باز در دادن زکات واجب به سید اشکالی وجود ندارد.[2]
[1]توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج 2، ص 141، مسأله 1925.
[2]امام خمینی (ره) می فرماید: سیّد نمی تواند از غیر سیّد زکات بگیرد، ولى اگر خمس و سایر وجوهات، کفایت مخارج او را نکند و از گرفتن زکات ناچار باشد، می تواند از غیر سیّد زکات بگیرد ولى احتیاط واجب آن است که اگر ممکن باشد، فقط به مقدارى که براى مخارج روزانه اش ناچار است بگیرد. آیت الله فاضل: سیّد می تواند از سیّد زکات بگیرد ولى سیّد نمی تواند از غیر سیّد زکات بگیرد.
آیت الله بهجت: فقط به مقدارى که براى مخارج سالانه اش ضرورى باشد بگیرد و اگر در اثناء سال از زکات بى نیاز شد آن را عودت یا با اذن زکات دهنده به مصرف مستحقین زکات برساند و خودش از خمس استفاده کند. توضیح المسائل (المحشى للإمام الخمینی)، ج 2، ص 155، مسأله 1955؛ تحریر الوسیلة، ج 1، ص 341.
باز نشر از:http://www.islamquest.net
به پیشنهاد مدیر عامل موسسه خیریه حضرت نرجس خاتون(س)مزینان و همت معلمان مرکز پیش دبستانی و مهد کودک امیدان نبی(ص)اردوی سیاحتی -زیارتی یک روزه برای نونهالان مشغول به تحصیل در این مرکز برگزار گردید.
به گزارش روابط عمومی موسسه خیریه حضرت نرجس خاتون(س)مزینان؛به پیشنهاد فاطمه گلستانی مدیر عامل موسسه و همت معلمان دلسوز مرکز پیش دبستانی و مهد کودک امیدان نبی(ص)وابسته به موسسه ،اردوی یکروزه سیاحتی -زیارتی برای نونهالان مشغول به تحصیل در این مرکز در امامزاده شاه سلطان اسماعیل واقع در روستای بهمن آباد برگزار گردید.
به گفته خانم گلستانی هدف از برگزاری این اردو و انتخاب این محل ،آشناسازی کودکان با سیره پیامبران و ائمه و در بازدید محیطی شناساندن گونه های گیاهی موجود در منطقه به دانش اموزان از نزدیک بود.
عکس ها توسط همکار خوبمان محبوبه مزینانی ارسال شده است.
شاید رسیدن به یک ایده وتفکر معنوی و مادی نیازمند زمان در محیط زندگی هر فردی باشد تا به آنچه می خواهد برسد.
حس خداجویی در وجود هر انسانی نهفته است و رسیدن به یک سرنوشت عاقبت بخیری نیز مستلزم حرکت هایی خواهد بود که آدمی بتواند تا پله آخر زندگی را درست طی کند .
انجام کارهای بزرگ در سایه تلاشی پویا وجهادی پا خواهد گرفت واین نیز در پرتو از خود گذشتگی و دل کندن از دنیا است.
همدردی وهمراهی دردمندان یکی از بزرگترین اعمالی است که در تمام ادیان وجوامع آنرا امری پسندیده وسفارش شده میدانند.
کمتر کسی پیدا می شود که پس از عمری کار کردن که پس از آن به دنبال محیطی آرام وبدور از دغدغه است را رها کند و خویش را در دریای متلاطم زندگی دیگران غرق نماید.
افراد زیادی هستند که روزی از وطن ودیار خود به شهرهای بزرگ رفته اند تلاش کرده اند و صاحب مال ومنال بسیاری شده اند اما دیگر یادی از وطن نکرده اند.
کسانی که نتوانسته اند از ماحصل و زندگی شهری دل بکنند و اندوخته چندین ساله را برای وارثان گذاشته ونام ویاد خود را از اذهان زدوده اند.
اما خدمت به خلق هم لیاقت می خواهد واین لیاقت شامل خانم فاطمه گلستانی مزینانی شده است .
معرفی:
خانم گلستانی در روستای مزینان از توابع داورزن در سال ۱۳۴۲ متولد شد و تحصیلات ابتدایی وراهنمایی را در این روستا گذراند و از شاگردان ممتاز مدرسه بود که برای دوره آموزشیاری نه ماهه به شهرستان قائنات رفت وسپس به عنوان معلم نهضت سوادآموزی و مربی در روستای مزینان مشغول شد.
پس از ازدواج به همراه همسر به تهران عزیمت کرد و هنوز چندسالی نگذشته بود که با ضایعه از دست دادن وی روبرو شد. و حال فاطمه مانده بود با دو دختر ۱۲ و ۱۳ ساله که باید راه زندگی را ادامه می داد.
مشقت ها موجب یاس و نومیدی وی نشد و با حس تلاشگرانه ای که داشت سکون را جایز ندانست و با نیاز به کار به استخدام رسمی سپاه پاسداران درآمد و در بیمارستان نجمیه تهران مشغول به کار شد و در همان حال تحصیل را ادامه و دیپلم خود را گرفت.
دوران بازنشستگی وی رسیده بود ،حال که می بایست پس از عمری تلاش و سختی، در کنار فرزندان به استراحت بپردازد انگیزه هجرت به وطن و خدمت به روستائیان را در سر می پروراند و موجب شد تا بعد از ۲۵ سال دوری از به زادگاه خودبازگشته و کاری بزرگ و جهادگونه را پایه گذاری کندکه در ادوار پس از او نیز به نیکی بهره برداری خواهد شدو از وی ماندگاری نیکی را بجای خواهد گذاشت.
وی با احداث بزرگترین مرکزتوانبخشی روستایی کشور در مزینان از توابع شهرستان داورزن این موسسه را این گونه معرفی می کند:
موسسه خیریه نرجس خاتون (س) با هدف کمک به ایتام،کمک به خانواده های بی سرپرست و بد سرپرست،کمک به نیازمندان از کار افتاده و سالمند، ایجاد صندوق قرض الحسنه، ایجاد کارگاه های کار آفرین،ایجاد مرکز توانبخشی تاسیس و در سال ۱۳۹۱ با شماره ۳۰۳ ثبت کشوری شد.
انگیزه تاسیس
مدیربزرگترین مجتمع توانبخشی کشور چگونگی تاسیسی این مرکز را این گونه بیان می کند:گرفتن مجوز برای تاسیس مرکز پیش دبستانی و مهد کودک منجر به گرفتن مجوز فعالیت مجتمع خدمات بهزیستی غیر دولتی شد.بعد از بررسی ها که به عمل آمد خیرین مزینانی ۴۵ سال قبل زمینی به متراژ۲۷ هزار متر را به بهزیستی وقف نموده بودند که فضای کوچکی از آن بعنوان مهد کودک انتخاب و بعد از مدتی فعالیت تعطیل شده بود.
موقعیت مکانی موجود مناسب بودبرای گرفتن مجوز مجتمع خدمات بهزیستی، اما اینکه قرار است در آینده چه اتفاقی بیافتد و این مکان به یک مرکز با این وسعت تبدیل شود اصلاً در فکر ما نبود تا اینکه مجوزهای لازم برای مرکز پیش دبستانی و مهد کودک گرفته شد و بعد از بازسازی مکان فعلی شروع به ثبت نام از کودکان و نونهالان مزینانی نمودیم.
روزهای اول بدلیل اینکه اهالی روستا از افتتاح مرکز خبر نداشتند استقبال چندانی صورت نگرفت در نتیجه مجبور شدیم به خانه ها سر کشی کنیم و خبر مرکز را بدهیم ،با رفتن به داخل خانه ها دنیای جدیدی به رویمان باز شد و موجب شد متوجه معضلی بی صدا در زیر پوست مزینان شویم.
وجود سالمندانی بدون قوای حرکتی ،معلولین جسمی حرکتی ،ذهنی،افراد نابینا و کودکان معلول
دیدن این افراد من را دگر گون کرد و با مجوزی که داشتم به فکر این افتادم که آیا موسسه ای جهت کمک به این افراد تاسیس کنم یا نه؟ تا اینکه در خانه ای ،خانمی نود ساله را دیدم که تنها و زمینگیر بود و گفته می شد در روز یک وعده غذای گرم هم نمی خورد و اگر همسایه ها به او سرکشی نکنند آن روز را گرسنه می ماند.با دیدن این منظره دیگر بصورت صد در صد مصمم به تاسیس مجتمع شدم.
خانم مزینانی در کاری گام نهاده بود که برگشت از آن دیگر جایز نبود لذا از روحیه بسیجی خود (بسیج برای کارهای سخت آفریده شده است)در این لحظه استفاده نموده و با چهارخانم کادر آموزشی خود و خانم زهرا صانعی از خیرین معتمد ،آستین ها را بالا زده و شروع به کارکرد.
وی می گوید:ابتدا با تعدادی از همکاران جهت داشتن مدرک کافی برای ارائه به مسئولان شروع به آمارگیری از منطقه نموده و ۵۰ پرونده حمایتی سی بی آرتشکیل دادیم و شروع به رایزنی بامسئولان امرنمودیم و تعداد ۱۰۰پرونده جهت احداٍث ساختمان مجتمع گرفتیم ،بعد از متقاعد کردن مسئولان و مشخص شدن نیاز منطقه به چنین مرکزی کلنگ احداث آن در مراسمی که تعدادی از مسئولان منطقه حضور داشتند زده شد.
وی گفت:در حال حاضر این مجتمع نزدیک به ۱۰۰ مددجوی سی بی ار ،۵۰مددجوی اجتماعی (شامل خانمهای خود سرپرست)،۱۰۰ خانواده بد سرپرست و ۳۰۰ سالمند را تحت پوشش خود قرار داده است.
ساختارمجتمع
خانم گلستانی در ادامه گفتگو گفت:این مجتمع با ۱۵۵۰متر مربع زیربنا در ۴ فاز کلنگ زنی شدو تا کنون این پروژه تا پوشیدن سقف آن پیش رفته است و قرار بر این شد تا فاز به فازتکمیل و به بهره برداری برسد.
وی با اشاره به فاز های این مجتمع ابراز داشت:فاز اول برای نگهداری ازسالمندان تعیین که ۸۰درصد کار فیزیکی آن انجام و در فاز دوم و سوم برای نگهداری معلولان ذهنی به طور شبانه روزی و کارگاه حرفه آموزی معلولان و فاز چهارم برای فیزیوتراپی و کاردرمانی و خدمات پزشکی برای این مرکز پیش بینی شده است.
همچنین در کنار این مجتمع ،مهد کودک ،پیش دبستانی و کتابخانه راه اندازیو در حال بهره برداری است.
هزینه ها
وی ضمن تشکر از حمایت های برخی مسئولان گفت:تاکنون برای این مجتمع حدود ۴میلیارد ریال هزینه شده است که ۳٫۴ میلیاردریال آن توسط خیران پرداخت شده است.
گلستانی در ادامه افزود:باپیگیری های دکتر محسنی نماینده محترم مجلس شورای اسلامی نیز از محل ماده ۱۸۰ مبلغ ۳۰۰میلیون تخصیص داده شده است که تا کنون مبلغ ۲۱۰میلیون ریال آن محقق شده است.
فاطمه گلستانی افزود : با کمک مهندس جواد مزینانی و برادر وی مجتبی مزینانی در اقدامی خیرخواهانه ملزومات و ماشین آلات مورد نیاز از مشهدمقدس و نیشابور ارسال شد و این دو برادر به عنوان طراح نقشه و مهندس ناظر به طور رایگان ما را یاری کرده اند.
وی خاطرنشان کرد : علاوه بر همکاری این عزیزان ، خانم دکتر شکیب مدیر اداره کل بهزیستی خراسان رضوی،دکتر پوریوسف مدیر توانبخشی خراسان رضوی وآقایان عدالت جو معاون پشتیبانی و نیرو انسانی بهزیستی خراسان رضوی ،هادوی فر ریاست بهزیستی سابق سبزوار و رضا شایان دوست مدیر بهزیستی داورزن نیز به همراه خیرین نیکوکار مزینانی در این راه مارا همراهی نمودند.
وی از خیر نیک اندیش مرحوم علی اکبر رفیعی یاد کرد وگفت:در ابتدای کار با همکاری مجدانه و کمک ۳۰۰میلیون ریالی وی بسیاری از گره های اولیه کار گشوده شد.
وی اظهارکرد:همه کارهای ساختمانی و تهیه مصالح و پیگیری های امور ساخت و ساز را به تنهایی انجام داده است تا بتوان با نظارت دلسوزانه تری این مهم به اتمام برسد.
اشتغال و بهره وری
مدیر مجتمع با ابراز امیدواری گفت:راه اندازی این پروژه برای ۷۰ تا ۱۰۰ نفر به طور مستقیم ایجاد اشتغال خواهد کرد و در این مرکز مشغول به کار خواهند شد.
وی گفت:از بدو تاسیس تاکنون ۵ نفر کارمند خانم مشغول به کارند.
حرف آخر
خانم فاطمه گلستانی در خاتمه از مسئولان خواست لا اقل به قول هایی که می دهند وفادار باشند.
وی در ادامه گفت:حمایت از این گونه برنامه ها نوعی کمک به جامعه و دولت است به نحوی که با ایجاد این مراکز بار سنگینی از دوش دولت برداشته خواهد شد.
خانم گلستانی همچنین از همه کسانی که می توانند به نوعی به دیار خود خدمت کنند خواست با برگشتن به روستاهاو زادگاه خود زمینه های اشتغال و رفاه را برای جوانان و همشهریان خود فراهم کنند تا گامی مثبت در راه رضای الهی بردارند و همیشه نامشان جاوید خواهد ماند.
مسئول بهزیستی داورزن نیز در گفتگویی جداگانه همت و تلاش نستوه خانم گلستانی را ستود و گفت:مسئولان باید قدر این افراد را بیش از پیش بدانند.
رضاشایان دوست گفت:به جرات می توان گفت اقدام این افراد بازوی توانای دولت و جامعه است.
وی در ادامه اظهار داشت:از دولتمردان خواستارم تا هر چه سریعتر با کمک های خود این مجتمع را راه اندازی نمایند.
توضیح:
به پرونده هاییCBR گفته می شود که بیمار در منزل توسط مددیار تحت کنترل قرار می گیرد
این گزارش و مصاحبه توسط دوست خوبم حسین داورزنی مدیر مسئول سایت وزین داورزن انجام و تهیه گردیده که عین آن ضمن تشکر و تقدیر بی پایان از زحمات ایشان از سایت داورزن نیوز باز نشر می شود.